Kalmary w winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowanie mrożonych kalmarów

  • cebula

  • 3 ząbki cozanku posiekane

  • 2 ząbki w całosci

  • sól, peiprz

  • kopiasta łyzka masła

  • łyżka oliwy

  • natka pietruszki

  • wino białe

    2 i 1/3 kieliszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy.
Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 23.01.2012 15:48
Lubię takie klimaty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat