Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalmary 400 gram
cebula 2 sztuki
pomidory 3 sztuki
sos sojowy
oregano
czosnek 4-5 ząbków
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym

Kroki postępowania

1
Kalmary rozmrażamy (jeżeli używamy zamrożonych oczywiście), przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i kilkoma łyżeczkami sosu sojowego; odstawiamy na jakieś 15-20 minut.
Krok 1 - Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym foto
2
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano i posiekane ząbki czosnku.
Krok 2 - Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym foto
3
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy kalmary.
Krok 3 - Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym foto
4
Po kilku minutach dodajemy nasze pomidory. Dusimy wszystko 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Pamiętajmy, że czas przygotowania kalmarów jest ważny: albo ok. 5 minut, albo 30-40, aby uniknąć 'gumowych' kalmarów.
Krok 4 - Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym foto
5
Po pół godziny sprawdzamy, czy owoce morza są już gotowe. Jeśli chcemy, możemy zagęścić nasz sos łyżką śmietany i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Smacznego :)
Krok 5 - Kalmary w sosie pomidorowo-sojowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.09.2013 17:29
nigdy nie jadlam, ciekawa jestem jak smakuja :)
mysza75 07.09.2013 11:11
Nie jadłam jeszcze kalmarów, ale cudo podalas
Megg 05.09.2013 21:29
przepyszne danie
Sylwia26 05.09.2013 21:00
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak