Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożone krążki kalmarów 450 gram
mąka pszenna
olej słonecznikowy
ósemki cytryny
aioli

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary w cieście

Kalmary rozmroź , opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem , aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia . Lekko oprósz krążki mąką. W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180-190 st. C . Wkładaj krążki kalmarów ostrożnie , partiami , aby nie spadła temperatura oleju . Kilkakrotnie obracając , smaż przez 2-3 minuty , aż nabiorą złotobrązowej barwy i pokryją się chrupiącą skórką .Kalmary wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp solą i podawaj na gorąco z ósemkami cytryny do skropienia . Uzupełnieniem będzie miseczka sosu aioli do zamaczania .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 17.02.2013 09:20
pycha
Krzysztof15 07.09.2012 09:52
uwielbiam
Luki 16.03.2012 08:15
pysznie brzmi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak