Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem.

Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary -krążki

    200 g
  • groszek zielony

    3/4 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    3 łyżki
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • nitki chili

  • sól do smaku

  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
Kalmary rozmrozić i odsączyć nadmiar wody. Do miski wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny dodać do smaku sól i tymianek wymieszać. Kalmary wymieszać w marynacie i odstawić na 2-3 godziny.
Krok 2 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
Cebulkę pokroić w piórka podsmażyć na maśle , następnie dodać zielony groszek, zalać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu. Gdy woda całkowicie odparuje doprawić do smaku solą i imbirem.
Krok 3 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
Kalmary maczać w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką.
Krok 4 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
Usmażone kalmary wyłożyć na talerze. Do każdego krążka włożyć groszek z cebulką. Obsypać nitkami chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaDD

30.07.2013 14:45
ale fajne, osobiście jeszcze nie próbowałam robić sama kalamarów, boje się ze wyjdą mi gumowate, ale powiem szczerze że chciałabym kiedyś je spróbować przyrządzić sama, twoje wyglądają super!

marianp20

26.07.2013 08:31
super danie

Konczi

26.07.2013 07:31
apetycznie wygląda :)

Agnieszka-87-25

26.07.2013 07:15
wyglądają smacznie

Krzysztof15

26.07.2013 07:07
uwielbiam kalmary

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat