Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary -krążki 200 g
groszek zielony 3/4 szklanki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
nitki chili
sól do smaku
sok z cytryny 3 łyżki
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem.

Kroki postępowania

1
Kalmary rozmrozić i odsączyć nadmiar wody. Do miski wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny dodać do smaku sól i tymianek wymieszać. Kalmary wymieszać w marynacie i odstawić na 2-3 godziny.
Krok 1 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
2
Cebulkę pokroić w piórka podsmażyć na maśle , następnie dodać zielony groszek, zalać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu. Gdy woda całkowicie odparuje doprawić do smaku solą i imbirem.
Krok 2 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
3
Kalmary maczać w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką.
Krok 3 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
4
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto
5
Usmażone kalmary wyłożyć na talerze. Do każdego krążka włożyć groszek z cebulką. Obsypać nitkami chili.
Krok 5 - Kalmary w chrupiącej panierce z groszkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 30.07.2013 14:45
ale fajne, osobiście jeszcze nie próbowałam robić sama kalamarów, boje się ze wyjdą mi gumowate, ale powiem szczerze że chciałabym kiedyś je spróbować przyrządzić sama, twoje wyglądają super!
marianp20 26.07.2013 08:31
super danie
Konczi 26.07.2013 07:31
apetycznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 26.07.2013 07:15
wyglądają smacznie
Krzysztof15 26.07.2013 07:07
uwielbiam kalmary

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak