Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary smażone z pietruszką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary 250 gram
pietruszka zielona 1 pęczek
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt.
oliwa do smażenia
sól do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary smażone z pietruszką

Proponuję kupić mrożone i pokrojone kalmary, wtedy nie trzeba ich patroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem najlepiej je przemrozić, żeby nie były gumowate. Mrożone kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 3 minuty i odcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 06.02.2013 12:31
Oryginalne
MagdaXXX 02.02.2013 22:56
gdzie kupic kalmary? nigdzie nie mogę dostać
medi 22.11.2012 17:45
Uwielbiam kalmary w każdej postaci,pycha:)
Poison1988 22.11.2012 15:02
nigdy ni jadłam ale wygląda pysznie :)
Anna169Hosz 22.11.2012 14:40
Wyglądają apetycznie, moja młodsza córcia- miłośniczka kalmarów byłaby zachwycona.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak