Kalmary faszerowane pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary

    600 g
  • filet z dorsza

    300 g
  • cukinia

    1/2
  • papryka czerwona

    1/2
  • owoc kaktusa

  • granat

    2 łyżki ziaren
  • figi

    3
  • amarantus ekspandowany

    2 łyżki
  • cebula czerwona

    1/2
  • ząbki czosnku

    2
  • masło

    40 g
  • mąka pszenna

    40 g
  • mleko

    0,5 l
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól

  • pieprz

  • curry

  • imbir

  • mięta

    świeża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalmary i dorsza umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Owoc kaktusa obrać i z figami pokroić w kostkę. Warzywa pokroić w drobniutką kostkę, przełożyć na talerz. Dodać amarantusa, sól, pieprz, curry i imbir. Wymieszać.
Rybę pokroić w paski szerokie na 1 cm a długości kalmarów. Nadziewamy kalmary: wkładamy kawałki dorsza a następnie wypełniamy resztę tuby mieszanką z warzyw. Na nasmarowaną masłem formę układamy nadziane kalmary i posypujemy miętą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C.
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączą następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy pokrojone owoce. Sos beszamelowo- owocowy wylewamy na kalmary i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na talerzy przybieramy miętą i możemy polać oliwą z oliwek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 08.07.2016 10:45
Interesujący przepis.
Krzysztof15 07.07.2016 19:42
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat