kalmarek ala ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuby kalmarów

    8 sztuk
  • marchew

    6 sztuk
  • pietruszka

    3 sztuki
  • seler mały

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    4-6 łyżek
  • cukier

    1 łyżka
  • bulion

    1 kostka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • ryż

    3 (w woreczku)
  • papryka

    1 (pokrojona w kostkę)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy do garnka wlewamy 2 szklanki wody kostkę bulionową ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat i cukier mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy tuby kalmarów w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej lub łyżki kucharka(około 30 do 40 minut). Wyjmujemy tuby i faszerujemy uprzednio przygotowanymi warzywami. Do pozostałych warzyw dolewamy wody doprawiamy jeszcze ewentualnie kostką rosołową i robimy zasmażkę(żeby powstał sos). Ryż gotujemy. Nakładamy na talerze ryż na ryż faszerowane tuby i na to polewamy sos warzywny
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat