Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepowe placuszki z cukini

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstawowe

cukinia 1 szt
kalarepka młoda 1 szt
cebula biała 1 szt
jajko 1 szt
mąka pszenna
ząbek czosnku 1 szt
pomidory suszone Smak 4 kawałki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

dodatkowo

masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepowe placuszki z cukini

Kroki postępowania

1
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 15 minut i porządnie odsączyć sok odciskając na sitku Do cukinii zatrzeć na dużych oczkach kalarepę i cebulę. Połączyć z jajkiem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, przeciśniętym czosnkiem i mąką tak aby wyrobić dość geste ciasto. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Krok 1 - Kalarepowe placuszki z cukini foto
2
Na patelni rozgrzać masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta.
Krok 2 - Kalarepowe placuszki z cukini foto
3
Smażyć z obu stron na rumiano.
Krok 3 - Kalarepowe placuszki z cukini foto
4
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwować z śmietaną i pomidorkami, gulaszem lub czymkolwiek wg. uznania :)
Krok 4 - Kalarepowe placuszki z cukini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 08.08.2014 17:23
świetne, nie tylko dla dzieci !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak