Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepki nadziewane marchewką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalarepka 2 sztuki duże
marchew 4 sztuki
masło 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
bulion warzywny 1/2 kostki
koperek 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1 szczypta
mąka 4 łyżeczki
śmietanka w proszku 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepki nadziewane marchewką

Z kalarepek ściąć górę ( odłożyć ). Wydrążyć kalarepki łyżeczką .Marchewki pokroić w drobną kostkę . Marchew wymieszać z koprem, posypać pieprzem i szczyptą soli ,mąkąi wymieszać z surowymi jajkami .Nałożyć do kalarepek. Ułożyć w garnku ( wąski ale wyższy od kalarepek ) . To co wydrążyliśmy z kalarepek pokroić drobno i obsypać w koło kalarepki. Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą do 3/4 wysokości kalarepek ( powinno być ok . 1,5 szklanki ). Przykryć odciętymi ,, denkami ,, ( przymocować je wykałaczkami ) . Gotować ok. 30 minut aż kalarepka będzie miękka . Delikatnie wyjąć kalarepki z garnka . Zmiksować blenderem lub w malakserze sos z rozgotowanych kawałków kalarepek , masłem i śmietanką na puszysty krem . Podawać kalarepki oblane musem kalarepkowym i posypane koperkiem do ziemniaków z wody .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 24.11.2013 08:38
Pysznie i zdrowo - tak jak lubię.
norweska20 23.11.2013 16:58
ciekawe podanie, super
Jusiaa 23.11.2013 16:53
Nie lubię kalarepki, wypróbuje i może się do niej przekonam. Świetny ślimaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak