Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalarepki 2 szt duże
mięso mielone 10 dag
ryż 5 dag ugotowanego na pół miękko
cebula 1 szt
olej 2 łyzki
masło 1/2 łyzki
mąka 2 łyżeczki
koperek usiekany 2 łyżki
przecier pomidorowy - do smaku ( ok 7 dag )
sól - do smaku
cukier - do smaku
pierprz mielony - do smaku
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepki faszerowane w sosie pomidorowym :

Kalarepki obrać i wydrążyć łyżeczką środki. ( wydrążone kawałki użyć do zupy jarzynowej ). Mięso , ryż, podsmażoną na rumiano na 1 łyżce oleju cebulę, 1 łyżkę kopru wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Nadziać kalarepki. Włożyć do średniej wielkości garnka . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową . Dusić 30 minut od zagotowania. W małym garnuszku rozgrzać pozostały olej z masłem. Wsypać mąkę . Rozprowadzić śmietanką i wywarem w takiej ilości by sos miał pożądaną gęstość. Dodać przecier pomidorowy . Zagotować . Doprawić sos do smaku solą i cukrem . Podawać kalarepki z młodymi ziemniakami z wody lub same w sosie .

Ja robiąc takie kalarepki szykuję jednocześnie dwa obiady .Przygotowuję farsz z
podwójnej porcji ( 25 dag mięsa, 10 dag ryżu, 1 cebula ).Połową nadziewam kalarepki , a z połowy robię pulpeciki .Gotuję je razem z faszerowanymi kalarepkami i podaję z kalarepką( to co zostało wydrążone) z marchewką .Nic się nie marnuje – oszczędzam czas i mam gotowy drugi obiad

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elzbietar64 16.04.2012 20:50
ladne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak