Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepki faszerowane rakami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalarepka młoda 8
szyjki rakowe 20 dag
żółtko jajek 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
koperek 1 łyżka
masło 3 łyżki
śmietana 100 ml
bulion 1 szklanka
mąka 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepki faszerowane rakami

Kalarepki umyć, cienko obrać, odkroić z wierzchu jeden plasterek, wydrążyć, pozostawiając ścianki grubości centymetra. Przygotować farsz: szyjki rakowe posiekać, wymieszać z surowymi żółtkami, bułką tartą, 2 łyżkami masła, częścią śmietany i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Nadziać kalarepki, przykryć odciętymi plasterkami, ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym i wlać tyle bulionu, żeby sięgał do połowy wysokości kalarepek. Dusić na małym ogniu 5 minut bez przykrycia, a następnie 20 minut pod przykryciem. Resztę śmietany wymieszać z mąką i pozostałym bulionem, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wlać do kalarepek, podgrzewać , aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak