Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepa kiszona z marchewką

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 750 g
marchewka 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
kminek do smaku
czosnek 1-2 ząbki

Porada

Ilość soli trzeba dostosować do własnego smaku. Można dodać do kiszenia gałązki kopru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepa kiszona z marchewką

Kroki postępowania

1
Kalarepki i marchewki obrać, opłukać, osączyć i zetrzeć na tarce lub szatkownicy w grube wiórki lub długie cienkie paseczki.
Krok 1 - Kalarepa kiszona z marchewką foto
2
Warzywa dokładnie wymieszać z miałką solą morską.
Krok 2 - Kalarepa kiszona z marchewką foto
3
Dosypać ziarenka kminku w niewielkiej ilości.
Krok 3 - Kalarepa kiszona z marchewką foto
4
Dołożyć czosnek starty na drobnej tarce.
Krok 4 - Kalarepa kiszona z marchewką foto
5
Mieszać, aż warzywa puszczą sporo soku.
Krok 5 - Kalarepa kiszona z marchewką foto
6
Ubić mocno w wyparzonych słoikach, aż na wierzch wypłynie nadmiar soku.
Krok 6 - Kalarepa kiszona z marchewką foto
7
Słoiki zakręcić niezbyt szczelnie (ja podkładam złożone woreczki foliowe) i umieścić w jakimś pojemniku lub na talerzu, bo w trakcie fermentacji będzie wypływał sok.
Odstawić na kilka dni w nienasłonecznione miejsce - każdego dnia przebijać, aby gaz miał ujście.
Po kilku dniach użyć do surówki, wstawić do lodówki lub zapasteryzować.
Krok 7 - Kalarepa kiszona z marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 01.07.2014 16:12
Bardzo bym chciała spróbować ;)
Christopher 01.07.2014 15:48
Ciekawa kiszonka.
Barbara/zuza22_85 01.07.2014 14:45
musze taką zrobić
marcia7 01.07.2014 14:27
odważne i ciekawe zestawienie
bhb8 01.07.2014 14:16
z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak