Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalamarowe risotto

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalmary 200 gr mrożone
ryż do risotto 1/2 szklanki
papryka czerwona 1 mała
bulion 2 szklanki
masło 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
szczypiorek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kalamarowe risotto

Kroki postępowania

1
kalmary odmrozić
Krok 1 - kalamarowe risotto foto
2
na patelni rozpuść masło dodaj pokrojoną cebulę w kostkę oraz ząbki czosnku w całości
Krok 2 - kalamarowe risotto foto
3
pokrój papryczkę i szczypiorek
Krok 3 - kalamarowe risotto foto
4
do podsmażonej cebuli wsyp ryż i wymieszaj następnie stopniowo dolewaj bulion , drugą łyżkę wlej dopiero jak pierwszą wchłonie ryż i tak postępuj aż zużyjesz cały bulion, dodaj pokrojoną papryczkę ,dopraw
wyjmij ząbki czosnku
Krok 4 - kalamarowe risotto foto
5
kalmary pokrój w krążki i podsmaż na maśle,podsmażone kalmary dodaj do ryżu wymieszaj dodaj szczypiorek , dopraw, skrop cytryną
SMACZNEGO
Krok 5 - kalamarowe risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 11.03.2015 21:54
Nie jadłam jeszcze kalmara w takiej wersji ale wygląda apetycznie!!
dollce 11.03.2015 10:33
ciekawe połączenie smaków
kloruś 11.03.2015 09:15
Pysznie się prezentuje! chętnie bym się poczęstowała :)
olkaaa 11.03.2015 08:10
chętnie spróbuję
Konczi 11.03.2015 08:01
fantastyczne połączenie
Pyszota 11.03.2015 07:49
pięknie wygląda
joanna43 10.03.2015 21:28
wyśmienicie wygląda :)
cooked 10.03.2015 21:13
ciekawe jak smakuje :)
2milutka 10.03.2015 20:33
Wspaniałe danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak