Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowe klopsy z mięsną wkładką
Kulki mięsne:
1. Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy odciśniętą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie), jajka i przyprawy.
2. Dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz natkę pietruszki.
3. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
4. Z gotowej masy formujemy kulki w wielkości orzecha włoskiego.
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową.
5. Do gotującej się wody wkładamy kulki mięsne i gotujemy około 5-7 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Klopsy z kalafiora:
1. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
2. Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy widelcem.
3. Do kalafiora dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekany koperek, namoczoną dobrze odciśniętą bułkę, jajko. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Całość mieszamy.
4. Gotową masę nabieramy w dłonie spłaszczamy i nakładamy kulkę mięsną formując klopsy.
5. Klopsy smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
Po usmażeniu tylko zajadać:)