Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafiorowa „MUSAKA”

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 30 dag
mięso mielone wołowe
kalafior 1 szt./duży
jajko 2 szt
mąka 4 łyżki
mleko 300 ml
śmietana 100 ml
cebula biała 2 szt
smalec 2 łyżki
tłuszcz do formy
sól do smaku
zioła
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowa „MUSAKA”

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Z mleka, jajka, maki, szczypty soli przygotować ciasto.
Krok 1 - Kalafiorowa „MUSAKA” foto
2
Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście.
Krok 2 - Kalafiorowa „MUSAKA” foto
3
Smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki.
Krok 3 - Kalafiorowa „MUSAKA” foto
4
Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około 20 minut. Potrawę możemy podawać np. ze świeżą bazylia.
Krok 4 - Kalafiorowa „MUSAKA” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 30.06.2015 23:39
Bardzo fajny przepis.
Róża1 30.06.2015 22:09
palce lizać !!!!!!!!!!!!!!
Adamorek 30.06.2015 21:54
polska wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak