Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

KALAFIOR Z MIĘSEM:

  • kalafior

    1 sztuka
  • mięso mielone wieprzowe

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki

SOS SEROWY:

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło 82%

    50 gramów
  • mleko

    2 szklanki
  • żółty ser

    150 gramów
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior oczyścić i cały włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb.

Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą
i przyprawami.

Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami. Miska zachowa półkulisty kształt, więc można mocniej dociskać. Faszerowany kalafior przełożyć do naczynia do pieczenia, odwracając miskę do góry dnem.

Przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Mieszając chwilę smażyć nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Wlewać powoli mleko, mieszając intensywnie trzepaczką. Zagotować, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać starty ser, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia.

Sos wylać na kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 1,5 godziny.

Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 26.11.2018 19:59
Oj to coś co lubię.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat