Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym

5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem.

Składniki:

KALAFIOR Z MIĘSEM:

kalafior 1 sztuka
mięso mielone wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 3 sztuki
jajko 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana Prymat w młynku 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki

SOS SEROWY:

mąka pszenna 1 łyżka
masło 82% 50 gramów
mleko 2 szklanki
żółty ser 150 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym

Kalafior oczyścić i cały włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb.

Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą
i przyprawami.

Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami. Miska zachowa półkulisty kształt, więc można mocniej dociskać. Faszerowany kalafior przełożyć do naczynia do pieczenia, odwracając miskę do góry dnem.

Przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Mieszając chwilę smażyć nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Wlewać powoli mleko, mieszając intensywnie trzepaczką. Zagotować, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać starty ser, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia.

Sos wylać na kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 1,5 godziny.

Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.11.2018 19:59
Oj to coś co lubię.Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak