Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
KALAFIOR Z MIĘSEM:
-
kalafior
1 sztuka -
mięso mielone wieprzowe
500 gramów -
cebula
1 sztuka -
czosnek ząbki
3 sztuki -
jajko
1 sztuka -
przecier pomidorowy
1 łyżka -
natka pietruszki
1 łyżka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
0.5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.5 łyżeczki
SOS SEROWY:
-
mąka pszenna
1 łyżka -
masło 82%
50 gramów -
mleko
2 szklanki -
żółty ser
150 gramów -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym
Kalafior oczyścić i cały włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb.
Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą
i przyprawami.
Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami. Miska zachowa półkulisty kształt, więc można mocniej dociskać. Faszerowany kalafior przełożyć do naczynia do pieczenia, odwracając miskę do góry dnem.
Przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Mieszając chwilę smażyć nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Wlewać powoli mleko, mieszając intensywnie trzepaczką. Zagotować, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać starty ser, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia.
Sos wylać na kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 1,5 godziny.
Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)
Komentarze (1)