Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 duży ok 700g
mleko 250 ml
serek kremowy 100 g
ser żółty gouda tarty 100 g
mozzarella w kulce 125 g , 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
posiekany koperek 1/2 pęczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
sól i pieprz

Porada

Pyszny kalafior zapiekany w gęstym , serowym sosie z koperkiem. Może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany w sosie serowym z koperkiem

Kalafiora podzielić na różyczki , ugotować na miękko w osolonym wrzątku , odcedzić.

W garnku , nad kąpielą wodną podgrzać mleko , dodać serek topiony .
Gdy się rozpuści dołożyć goudę i mozzarellę , podgrzewać do powstania gładkiego sosu.
Wbić żółtko cały czas energicznie mieszając , wsypać koperek , doprawić gałą muszkatołową , solą i pieprzem.

Różyczki kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym , zalać sosem serowym.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 28.07.2017 14:10
Moje również , mogę jeść takiego kalafiora samego :)
Ola1984 28.07.2017 09:23
Zdecydowanie moje smaki :)
SzczyptaChili 27.07.2017 15:41
Zgadzam się , dziękuję :)
gosia56 27.07.2017 15:10
Pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak