Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany pod beszamelem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

kalafior 700-800 g
sól
cukier
masło 1 łyżka (do wysmarowania formy)

Sos

mleko 3,2% 200 ml
masło 2 łyżki
mąka 1,5 łyżki
ser kozi 100 g (twardy)
sól
cukier
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafior obrałem z liści, opłukałem, usunąłem głąb i grube łodygi, podzieliłem na różyczki o średnicy nie większej niż 4 cm. Zalałem taką ilością wrzątku, aby woda przykrywała kalafior, wsypałem płaską łyżeczkę soli, ćwierć łyżeczki cukru. Gotowałem ok. 10 minut. Odcedziłem i zostawiłem na sicie, aby woda odciekła. Następnie ułożyłem kalafior w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Sos beszamelowy: w rondelku roztopiłem masło, wsypałem mąkę i podsmażyłem 2-3 minuty ( nie dopuścić, aby mąka się przyrumieniła ). Wlałem wolno mleko, doprowadziłem do wrzenia ciągle mieszając , gotowałem na niewielkim ogniu 5 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Sos beszamelowy wymieszałem z serem kozim, startym na tarce o małych oczkach. Zalałem nim kalafior. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekałem 13 minut, aż sos lekko się przyrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.05.2015 20:58
uwielbiam :)
luna76 16.05.2015 20:55
rewelacja!!! mniam :)
Agata3 16.05.2015 10:35
pyszności :)
Renata9 15.05.2015 22:35
Smaczne jedzonko :-)
Iwusia 15.05.2015 21:48
ale pyszności
Katarzyna59 15.05.2015 21:10
super, extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak