Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior z oliwakmi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 duży
oliwa 4 łyżki
cebula 1 szt
woda 140 ml
sok z cytryny 1/2
przecier pomidorowy 3 łyzki
sól do smaku
oliwki czarne 9 dkg-bez pestek
natka pietruszki 2-3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z oliwakmi

Obcinamy liście kalafiora,usuwamy głąb i tniemy na średniej wielkości kawałki. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kalafior przez 1-2 minuty,przekładamy na talerz.Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na patelnie, dusimy do miękkości,następnie dolewamy wody i sok z cytryny,doprowadzić do wrzenia i ponownie wkładamy na patelnię kalafior i dusimy do miękkości.Kalafior wyjmujemy na półmisek,a do płynu dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy aż do zmniejszenia objętości. Oliwki grubo siekamy i wrzucamy na patelnię .Kalafior polewamy sosem i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak