kalafior z jajkiem sadzonym na lekki letni obiad...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 duży
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • jajka

    8 sztuk "XL"
  • olej rzepakowy

    8 łyżek
  • sól morska

    - do smaku
  • pieprz czarny mielony

    - do smaku
  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

duży kalafior ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, ugotowany wylać na durszlak

na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając delikatnie ją podsuszyć (nie wciągnie tyle tłuszczu), dodać masło i stopić mieszając, w razie potrzeby dodaję olej rzepakowy aby bułka nie była za sucha

po dwa jajka usmażyć na sadzone na dwóch łyżkach oleju, do smaku dać soli i pieprzu

kalafior podzielić na cztery porcje i podać polany tartą bułką i jajkami, posypać szczypiorkiem, smakuje z zimną maślanką na lekki letni obiad.................SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 11.06.2016 22:21
pycha obiadek,też taki robię
Margo1 11.06.2016 18:54
Też lubie takie obiadki lekkie
joanna30 10.06.2016 19:13
Lubię takie letnie obiadki :)
mirosława4 10.06.2016 18:18
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat