Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Kalafior z beszamelem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
2 sztuki
kostki rosołowe
2 sztuki
kwaśna śmietana
2 szkanki
żółtko jajek
4 sztuki
masło
1 łyżka
mąka pszenna
2 łyżki
cytryna
1/2 sztuki
cukier
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z beszamelem

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzić od wody.
Kostki rosołowe zalać rozpuścić w ½ szklance ciepłej wody i ostudzić. Masło rozetrzeć na surowo z 2 łyżkami mąki i rozprowadzić bulionem. Dodać śmietanę, sok z połówki cytryny. łyżeczkę cukru i całość zagotować. W miseczce roztrzepać 4 żółtka i dodać je do lekko ostudzonego sosu mieszając energicznie aby żółtka się nie zważyły. Następnie sos ponownie postawić na ogniu i podgrzewać lekko, ciągle mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Nie wolno dopuścić aby sos się zagotował. Kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać obficie sosem i zapiekać 15 minut w temperaturze 180-200oC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 31.01.2013 18:43
pyszny kalafior

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak