Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior z beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 2 sztuki
kostki rosołowe 2 sztuki
kwaśna śmietana 2 szkanki
żółtko jajek 4 sztuki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
cytryna 1/2 sztuki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z beszamelem

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzić od wody.
Kostki rosołowe zalać rozpuścić w ½ szklance ciepłej wody i ostudzić. Masło rozetrzeć na surowo z 2 łyżkami mąki i rozprowadzić bulionem. Dodać śmietanę, sok z połówki cytryny. łyżeczkę cukru i całość zagotować. W miseczce roztrzepać 4 żółtka i dodać je do lekko ostudzonego sosu mieszając energicznie aby żółtka się nie zważyły. Następnie sos ponownie postawić na ogniu i podgrzewać lekko, ciągle mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Nie wolno dopuścić aby sos się zagotował. Kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać obficie sosem i zapiekać 15 minut w temperaturze 180-200oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 31.01.2013 18:43
pyszny kalafior

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak