Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kalafior
300 g -
mąka tortowa
100 g -
sól
1 szczypta -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka -
woda gazowana
125 ml -
olej do smażenia
Składniki na sos:
-
ser pleśniowy niebieski
100 g -
mleko
150 ml -
olej orzechowy
1 łyżka -
biały ocet winny
1 łyżka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Kalafior w cieście z serowym sosem
Przygotowanie sosu serowego: Ser pleśniowy kruszymy i przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i dodajemy olej i ocet. Miksujemy na gładki sos. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Sos serowy odkładamy na bok żeby smaki się przegryzły.
Przygotowanie kalafiora: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i ostrą papryką. Do mąki dodajemy jajko i wodę, energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Do ciasta wrzucamy kalafiora, delikatnie potrząsamy, żeby ciasto dobrze pokryło kalafiora. W małym rondelku rozgrzewamy olej (olej powinien mieć temperaturę ok. 165 stopni). Kalafiora wyjmujemy z ciasta i wrzucamy do oleju. Smażymy partiami ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kalafiora w cieście przed podaniem polewamy serowym sosem.
Do smażenia użyłam oleju kokosowego!![]()
Komentarze (7)