Kalafior w cieście z serowym sosem

Kalafior w cieście z serowym sosem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    300 g
  • mąka tortowa

    100 g
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • woda gazowana

    125 ml
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • mleko

    150 ml
  • olej orzechowy

    1 łyżka
  • biały ocet winny

    1 łyżka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kalafior w cieście z serowym sosem

Przygotowanie sosu serowego: Ser pleśniowy kruszymy i przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i dodajemy olej i ocet. Miksujemy na gładki sos. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Sos serowy odkładamy na bok żeby smaki się przegryzły.

Przygotowanie kalafiora: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i ostrą papryką. Do mąki dodajemy jajko i wodę, energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Do ciasta wrzucamy kalafiora, delikatnie potrząsamy, żeby ciasto dobrze pokryło kalafiora. W małym rondelku rozgrzewamy olej (olej powinien mieć temperaturę ok. 165 stopni). Kalafiora wyjmujemy z ciasta i wrzucamy do oleju. Smażymy partiami ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kalafiora w cieście przed podaniem polewamy serowym sosem.

Kuchnia Marty
Do smażenia użyłam oleju kokosowego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Bożena Matuszczyk 28.06.2018 16:54
Smakowity i kuszący przepis;)
Małgorzata92 29.08.2016 08:25
Super pomysł :)
kloruś 28.08.2016 22:52
chętnie bym skosztowała!
Malinka 23.08.2016 17:24
Zjadłabym z największą przyjemnością :)
luna76 23.08.2016 14:59
bardzo apetyczna przekąska :)
ada.la 23.08.2016 13:54
same pyszności dzisiaj serwujesz
Ola1984 23.08.2016 13:17
Uwielbiam takie przekąski :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat