Kalafior smażony w panierce

Kalafior smażony w panierce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt.
  • jajko

    2 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szkl.
  • ser cheddar

    1/2 szkl.
  • mąka pszenna

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • olej rzepakowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kalafior smażony w panierce

Kalafiora oczyszczamy i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut, odcedzamy i studzimy, kroimy na ćwiartki.
Kalafiora delikatnie solimy i posypujemy pieprzem.
Bułkę tartą mieszamy ze startym cheddarem (dodatek sera nie jest konieczny).
Jajko rozkłócamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Kalafiora delikatnie obsypujemy mąką, panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy od razu.
Smacznego!
mufinka79
zamiast sera cheddar można użyć ser typu parmezan czy grano padano

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Kuchenka 24.06.2014 22:56
bardzo fajne jedzonko, podoba mi się
agnieszka214 24.06.2014 19:33
chrupiący pomysł
caralajna 24.06.2014 15:13
ale bym zjadła :) mniam
Agata3 24.06.2014 11:06
bardzo interesujący przepis;)
wyattearp 24.06.2014 10:52
super kalafiorek
ada.la 23.06.2014 21:53
świetna propozycja
BernadettaP 23.06.2014 21:18
Kalorycznie, ale smacznie !
V_kuchareczka 23.06.2014 21:13
ciekawy pomysł
alaaa 23.06.2014 21:11
moja ulubiona wersja kalafiora,pycha
wwwiolka 23.06.2014 20:53
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat