Kalafior po holendersku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1
  • ocet

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    4
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • bazylia świeża

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • wino białe wytrawne

    3 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • cukier

    szczypta
  • masło

    15 dag
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • szynka

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior oczyścić zalać na 10minut wodą z octem,opłukać i gotować 15 minut w osolonej wodzie.W rondlu na małym ogniu utrzeć żółtka z sokiem cytrynowym ,bazylią,winem,musztardą,cukrem solą i pieprzem,aż powstanie krem.Szynkę pokroić w kostkę.Masło pokroić ,dodać do gorącego sosu ,ubijając .Wlać jogurt ,przyprawić,wymieszać.Kalafior polać sosem i posypać szynką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat