Kalafior po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 bukiet
  • cebula

    2-3 szt
  • marchew

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • ziele angielskie

    kilka ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • przecier pomidorowy

    2-3 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kalafior po grecku foto
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany w rondlu olej i smażyć, aż lekko się zeszkli.
Krok 2 - Kalafior po grecku foto
Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą rozdrabniacza. Dodać do cebuli. Przesmażyć wszystko razem przez chwilę. Następnie podlać wodą, dodać przyprawy i dusić przez 10 minut.
Krok 3 - Kalafior po grecku foto
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ułożyć na warzywach. Dusić pod przykryciem do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Krok 4 - Kalafior po grecku foto
Dodać przecier pomidorowy i dusić jeszcze przez około 5 minut.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat