Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior na chrupko, DS XXII, odc. 31
Dla wielbicieli kalafiora to będzie jeszcze jeden przepis do zrobienia. Wszyscy znamy kalafiora gotowanego i polanego masłem z bułka czy steki... Oto przepis na chrupiące różyczki kalafiora, podane na szpatułkach i w towarzystwie sosu pomidorowego. Mniam!
Jak usmażyć kalafiora na chrupko?
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, każdą z nich nabijamy na wykałaczkę szaszłykową , odkładamy na bok.
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę i skrobię kukurydzianą. Doprawiamy Papryką węgierską Prymat, przyprawą Curry Prymat i solą. Mieszankę łączymy z mlekiem dokładnie mieszając do czasu aż powstanie gładka jednolita masa.
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę i skrobię kukurydzianą. Doprawiamy papryką węgierską Prymat, przyprawą curry Prymat i solą. Mieszankę łączymy z mlekiem dokładnie mieszając do czasu aż powstanie gładka jednolita masa.
Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Różyczki kalafiora dokładnie obtaczamy w cieście, a następnie wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy do czasu aż różyczki będą złociste.
Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczki kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Doprawiamy Tymiankiem Prymat. Dodajemy pokrojone papryczki, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy je odrobiną cukru i gotujemy powoli na małym ogniu. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sosu.
Usmażone różyczki z kalafiora podajemy z sosem.