Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior marynowany w zalewie pomidorowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 duży
sok pomidorowy 2 litry
cukier 1 szkl.
sól do smaku
czosnek 1 główka
Gorczyca biała cała Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
ocet 1/2 6%

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior marynowany w zalewie pomidorowej

Kalafiora podzielić na różyczki, opłukać i osączyć.
Zagotować osoloną wodę i obgotować kalafiora 5-7 minut - osączyć na sicie.
Różyczkami wypełnić litrowe słoiki.
Do każdego dodać gorczycę, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy.
Zagotować sok pomidorowy z dodatkiem soli, cukru i octu - gorącą marynatą zalać kalafiora.
Słoiki pozostawić do ostygnięcia, zakręcić i zapasteryzować 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.05.2014 11:16
Jeśli przygotujemy zalewę z niewielką ilością octu, wtedy taki kalafior jest świetnym dodatkiem do obiadu. Ostrzejsza zalewa powoduje, że kalafior jest twardszy i pikantniejszy - taki będzie fajnym uzupełnieniem zimnego bufetu, składnikiem sałatki lub dodatkiem do potraw z grilla.
AURELKA 16.06.2013 21:44
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak