Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior marynowany

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warzywa

kalafior 3 sztuki
cebula 2 sztuki

Zalewa

woda 2 litry
ocet 10 % 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
sól 3 płaskie łyżki

Dodatki

Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 1 opakowanie
ziele angielskie 1 opakowanie
czosnek 1 główka
nasiona gorczycy Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior marynowany

Kroki postępowania

1
Kalafiora umyć, podzielić na małe róże. Wrzucić do zimnej wody, nastawić na gaz i od momentu zawrzenia wody gotować 5 minut. Odcedzić.
Krok 1 - Kalafior marynowany foto
2
Cebulę pokroić w półplasterki, układać na dnie słoików.
Krok 2 - Kalafior marynowany foto
3
Do słoików wrzucić po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy. Dodać po 2 liście laurowe i po 1 ząbku czosnku. Wkładać kalafior do pełna.
Krok 3 - Kalafior marynowany foto
4
Do garnka wlać wodę i ocet. Powoli dosypywać sól i cukier mieszając dość często aby nie przypalić. Wlewać gorącą zalewę do napełnionych słoików. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować 10 minut.
Krok 4 - Kalafior marynowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.09.2016 11:20
fajne kalafiorki :-)
Franciszek 29.09.2016 11:16
dobry pomysł na takie pretwory
mirosława4 29.09.2016 11:08
zapewne jest smaczny
Habibi 29.09.2016 08:21
Bardzo lubię takiego kalafiorka pochrupać zimą :) Też zrobiłam kilka słoiczków, a chyba jeszcze dorobię ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak