Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior kiszony jak ogórki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 duży
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
gorąca woda 3 litry
czosnek duża główka
koper świeży z kwiatem

Porada

Kiszony kalafior jest pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu, kanapek, sałatek - smakuje jak kiszone ogóki, ale jest znacznie bardziej chrupiący i raczej nie zmięknie w trakcie przechowywania, jak czasami dzieje się z kiszonymi ogórkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior kiszony jak ogórki

Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i pozostawić na sicie do zupełnego odcieknięcia.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól morską.
Obrać ząbki czosnku i pokroić w plastry.
Umyć i osączyć łodygi kopru wraz z kwiatem.

Do wyparzonych słoików wkładać różyczki kalafiora przekładając kawałkami kopru i czosnkiem.
Kiedy słoik jest wypełniony zalać gorącą solanką, zakręcić niezbyt szczelnie i odstawić do fermentacji na kilka dni w temp. pokojowej.

Słoiki najlepiej ustawić w szerokiej płaskiej misce lub każdy osobno w mniejszych pojemnikach, ponieważ podczas kwaszenia zalewa buzuje i wycieka ze słoika.

Po zupełnym ukiśnięciu, kiedy kalafior ma już odpowiednio kwaśny smak, a zalewa zrobi się mlecznobiała - wytrzeć do sucha brzegi słoików i zmienić nakrętki na czyste. Dokładnie zakręcić słoiki i odstawić w ciemne i zimne miejsce lub wcześniej zapasteryzować 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.08.2016 16:10
@Ewa - ja tak kocham kiszonki, że całe życie coś kiszę ;) Już w dzieciństwie poznałam smak kiszonych grzybów (były to rydze) idealnie nadających się do zalewajki czy kartoflanki... sama w dorosłym życiu kisiłam już paprykę, pomidory, jabłka, śliwki, cukinię, marchewkę, kalarepkę, sałatę czy buraczki ... jeśli się lubi ten smak, to warto poeksperymentować !
Ewa Wojtaszko 08.08.2016 08:40
w życiu bym nie wpadła na pomysł żeby kisić kalafiora
Habibi 07.08.2016 14:27
moja Babcia pochodziła zza naszej obecnej wschodniej granicy i wszelkie kiszonki były tam bardzo popularne, dlatego u mnie kiszony kalafior od bardzo wielu lat zajmuje ważne miejsce w przetworach :) latem często kiszę małe ilości jak ogórki małosolne - do bieżącego zjedzenia :) do tego chlebek z masełkiem i gotowa przekąska :)
Habibi 07.08.2016 14:25
spokojnie, chociaż można zapasteryzować - ale przecież ogórków kiszonych się zazwyczaj nie pasteryzuje i wytrzymują
Lis 07.08.2016 11:44
Ciekawy pomysł
Camill 07.08.2016 11:28
A przetrwa całą zimę?
Maridka19 07.08.2016 09:37
Robię tak i jest bardzo smaczny :)
Wiesława1 07.08.2016 07:00
Ciekawa propozycja
benka 06.08.2016 19:08
Takiego jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak