Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaki w korzennym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Taki deser z owoców kaki jest idealny w chłodniejsze dni. Mega rozgrzewa i po prostu jest pyszny. Polecam:)

Składniki:

Sos korzenny:

masło 82% 1 łyżka
miód 2 łyżki
sok z cytryny 0.5 sztuki
pieprz 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
papryczka chilli 1 sztuka

Dodatkowo:

kaki 1 sztuka

Porada

Można dodać szczyptę papryki ostrej w proszku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaki w korzennym sosie

Owoc myjemy i osuszamy. Kroimy na grubsze plastry. Następnie rozgrzać patelnię roztopić masło i ułożyć pokrojone owoce.
Smażymy z dwóch stron po około 2 minuty aż owoce będą miękkie. Kaki układamy na talerzu i zabieramy się za sos.

Na patelnię wlać miód i zaraz dodać wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać dodać porządną szczyptę cynamonu pieprzu i papryczki. Sos powinien być korzenny i wyraźnie kwaskowaty. Gdy sos się zredukuje, polewamy nim owoce.

SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak