Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy przekładaniec

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z kakao

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
aromat rumowy

Masa budyniowa

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 3/4 kostki

Pianka

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
gorąca woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Białka ubijam na sztywno w trakcie dodając cukier.
Krok 1 - Kakaowy przekładaniec foto
2
Do ubitych jajek dodaję po 1 żółtku, delikatnie miksując.
Krok 2 - Kakaowy przekładaniec foto
3
Przesiewam przez sito obie mąki, proszek do pieczenia, kakao, dodaję kilka kropli aromatu rumowego i wszystko delikatnie mieszam silikonową łopatką.
Krok 3 - Kakaowy przekładaniec foto
4
Nie używam miksera, dzięki temu ciasto jest pięknie napowietrzone. Przekładam biszkopt do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy 36 x 25cm i piekę ok. 40 min. w temp. 170st. C.
Krok 4 - Kakaowy przekładaniec foto
5
Masa budyniowa: w 3/4 szklanki mleka rozpuszczam budynie, mąkę i cukier. pozostałe mleko gotuję. Do gotującego się mleka wlewam masę budyniową i intensywnie mieszając czekam, aż zgęstnieje.
Krok 5 - Kakaowy przekładaniec foto
6
W miseczce miksuję miękkie masło i dodaję do niego po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej - cały czas miksując, ucieram do białości.
Krok 6 - Kakaowy przekładaniec foto
7
Ostudzony biszkopt przekrawam na pół i smaruję masą budyniową, nakrywam drugą warstwą ciasta.
Krok 7 - Kakaowy przekładaniec foto
8
Pianka: rozpuszczam galaretkę z żelatyną w 1 szklance wody studzę i czekan, aż zacznie gęstnieć. Ubijam zimne mleko ze śmietanką "Śnieżka" na sztywno i po trochu dolewam tężejącą galaretkę. Wszystko jeszcze chwilę miksuję, aby napowietrzyć masę.
Krok 8 - Kakaowy przekładaniec foto
9
Przekładam piankę na ciasto i wierzch dekoruję startą czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki.
Krok 9 - Kakaowy przekładaniec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 22.02.2015 13:33
Takie ciacho do kawki...mniam!
wyattearp 21.02.2015 19:56
pyszne ciacho
irenka 21.02.2015 19:50
pyszne ciacho
anula-d 21.02.2015 19:34
wygląda smacznie
misia53 21.02.2015 19:00
podoba mi się bardzo
mikrusiak 21.02.2015 18:12
pyszne ciasteczko...;D
cukiereczek 21.02.2015 17:42
poproszę dwa kawałki bo ciasto wygląda wspaniale
halina17 21.02.2015 17:28
Dobre ciasto.
kasiaw 21.02.2015 17:17
pyszne ciacho polecam
eliza135 21.02.2015 17:07
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak