Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki bez żelatyny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Z takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Krem doskonale trzyma formę bez żelatyny oraz jakichkolwiek usztywniaczy, więc sprawdzi się również przy dekoracji wszelkich słodkości.

Składniki:

Krem:

serek mascarpone 500 g
śmietanka 36% 500 mililitrów
cukier puder 5 łyżki
kakao 3 łyżki

Porada

Z podanych proporcji wychodzi dość sporo kremu i wystarczy go na przykład na trzykrotne przełożenie oraz dekorację tortu o średnicy około 22 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki bez żelatyny

Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z kakao.
Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:33
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 29.01.2019 21:45
To jeden z moich ulubionych kremów, szczególnie do biszkoptów.
Babeczka35 08.01.2019 19:27
Też robię taki krem. Jest pyszny.
Bożena Matuszczyk 08.01.2019 12:24
W sam raz do różnego rodzajów deserów i ciast.;)
bietka 08.01.2019 10:30
Bardzo smaczny krem, idealny do różnych ciast, ja może wykorzystam go do rurek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak