Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy biszkopt bez proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników
Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut.
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika aż do wystudzenia.
Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy nożykiem od formy. Teraz biszkopt możemy przeciąć na 2 lub 3 części i wykorzystać do własnych celów.