Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowy biszkopt bez proszku do pieczenia

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka pszenna 1/2 szkl
kakao 1/3 szkl
sól szczypta
cukier 1/2 szkl

Porada

*Biszkopt kakaowy wychodzi z reguły dość nierówny wiec można go położyć odwrotnie i wtedy smarować np. kremem do tortów.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy biszkopt bez proszku do pieczenia

Zanim jednak przystąpimy do pieczenia należy wyjąć jajka jeśli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osiągneły temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiewamy dwukrotnie.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników

Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut.

Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika aż do wystudzenia.

Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy nożykiem od formy. Teraz biszkopt możemy przeciąć na 2 lub 3 części i wykorzystać do własnych celów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 24.11.2015 11:15
Co daje to zrzucanie na podłogę? Wyrośnie mimo braku proszku do pieczenie? Pierwszy raz widzę takie zabiegi i bardzo mnie ciekawią:)
Madzai 24.11.2015 10:30
muszę spróbować :)
bertpvd 24.11.2015 09:29
rewelacyjny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak