Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowo-serowe ciasto

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne mocno kakaowe ciasto z białym serem. Ciasto jest proste i łatwe w wykonaniu. Jest również pyszne. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mleko 0.5 szklanki
olej 0.5 szklanki
mąka tortowa 2 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Ser:

ser biały półtłusty 30 dag
jajko 1 sztuka
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 4 łyżki

Porada

Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm. Kakao ciemne i kopiaste łyżki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowo-serowe ciasto

1. Ser: Ser, cukier, jajko i budyń w proszku przekładamy do miski, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Jeżeli nie macie blendera można użyć miksera.

2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i wlewamy mleko, miksujemy na gładkie ciasto.

3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto ,, kupkami '' wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

5. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:10
Dobre to jest. Glos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak