Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowiec z truskawkami
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy żółtka i po trochu dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blachę o wymiarach 40x24 wyścielamy folią aluminiową wylewamy ciasto i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy , zdejmujemy folię i kroimy w poprzek.
2.
1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę mieszamy i wylewamy na jeden blat biszkopta. Zostawiamy trochę masy na wierzch ciasta.
3.
2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy i kroimy na 2 części. Połowę truskawek wykładamy na masie śmietanowej zalewamy połową tężejącej galaretki. Odstawiamy na 10 min do zamrażalnika aby galaretka skrzepła. Przykrywamy drugim blatem biszkopta wykładamy pozostałą masę i truskawki. Zalewamy pozostałą tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce.