Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowiec

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 25 dkg
mąka pszenna 6 dkg
mąka ziemniaczana 6 dkg
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem:
mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
budyń śmietankowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 25 dkg
galaretka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy, aby nam dobrze zakipiało, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.

Przekładamy: biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
Krok 1 - Kakaowiec foto
2
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

W biszkopcie jasnym wycinamy kieliszkiem kółeczka.

Na krem dajemy biszkopt jasny z dziureczkami (kółeczka możemy zjeść).
Krok 2 - Kakaowiec foto
3
W dziureczki dajemy tężejącą galaretkę.
Krok 3 - Kakaowiec foto
4
Smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.
Krok 4 - Kakaowiec foto
5
Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Kakaowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 14.05.2014 09:59
pyszny kakaowiec :)
fotoviderek 31.01.2014 07:19
Wspaniałe ciacho :)
Poison1988 30.01.2014 19:56
wygląda obłędnie smakowicie :)
Kuchenka 30.01.2014 14:31
fajne jest :)
dodi 30.01.2014 12:53
ale apetycznie wygląda
Marta1986 30.01.2014 12:37
pyszne ciasto
babajaga1969 30.01.2014 12:33
ładnie wygląda - smaczny
nogawkuchni 30.01.2014 12:24
Bardzo ciekawe i smakowicie prezentujące się ciasto,interesujący przepis i apetyczny deserek.
Megg 30.01.2014 12:15
super ciacho :-)
Romanowka 30.01.2014 11:49
Pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak