Kakaowe placuszki z dziurkami i syropem migdałowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Placuszki są zmodyfikowaną wersją placków o nazwie Baghrir, które są popularne w Maroku i są spożywane o dowolniej porze dnia. Moja wersja nadaje się zarówno na śniadanie jak i na lekką kolację. Każdy kto ich spróbuje będzie w nich zakochany.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

placuszki

  • semolina

    250 g
  • kakao

    50 g
  • drożdże suche

    7 g
  • cukier

    3 duże łyż.
  • woda letnia

    450 ml
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    1 duża łyż.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

sos

  • migdały blanszowane

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placuszki: Wszystkie składniki mieszam w blenderze i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie powinny pojawić się na powierzchni pęcherzyki - to znak, że drożdże pracują. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest bardzo gęste należy dodać odrobinę ciepłej wody.
Placuszki smażę na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z jednej strony.

Syrop: Migdały zalewam wrzącą wodą na 5-10 minut. Po tym czasie usuwam brązową skórkę, która łatwo powinna zejść. Jeśli ciężko schodzi zalewam migdały jeszcze raz. Możemy od razu kupić gotowe obrane migdały. Wtedy nie tracimy czasu na usuwanie skórek.
Migdały obrane zalewam 1 szklanką letniej wody i odstawiam na godzinę.
Migdały z wodą wkładam do blendera i miksuję.
Na mały garnuszek nakładam gazę i wkładam zmiksowane migdały. Mocno wyciskam mleko migdałowe do garnuszka. Dodaję cukier i gotuję na średnim ogniu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje i będzie przypominać gęsty syrop. U mnie trwało to około 40 minut.

Placuszki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat