Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe placuszki z dziurkami i syropem migdałowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Placuszki są zmodyfikowaną wersją placków o nazwie Baghrir, które są popularne w Maroku i są spożywane o dowolniej porze dnia. Moja wersja nadaje się zarówno na śniadanie jak i na lekką kolację. Każdy kto ich spróbuje będzie w nich zakochany.

Składniki:

placuszki

semolina 250 g
kakao 50 g
drożdże suche 7 g
cukier 3 duże łyż.
woda letnia 450 ml
sól 1 szczypta
mąka 1 duża łyż.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

sos

migdały blanszowane 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe placuszki z dziurkami i syropem migdałowym

Placuszki: Wszystkie składniki mieszam w blenderze i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie powinny pojawić się na powierzchni pęcherzyki - to znak, że drożdże pracują. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest bardzo gęste należy dodać odrobinę ciepłej wody.
Placuszki smażę na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z jednej strony.

Syrop: Migdały zalewam wrzącą wodą na 5-10 minut. Po tym czasie usuwam brązową skórkę, która łatwo powinna zejść. Jeśli ciężko schodzi zalewam migdały jeszcze raz. Możemy od razu kupić gotowe obrane migdały. Wtedy nie tracimy czasu na usuwanie skórek.
Migdały obrane zalewam 1 szklanką letniej wody i odstawiam na godzinę.
Migdały z wodą wkładam do blendera i miksuję.
Na mały garnuszek nakładam gazę i wkładam zmiksowane migdały. Mocno wyciskam mleko migdałowe do garnuszka. Dodaję cukier i gotuję na średnim ogniu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje i będzie przypominać gęsty syrop. U mnie trwało to około 40 minut.

Placuszki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak