Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe placuszki z dziurkami i syropem migdałowym
Placuszki: Wszystkie składniki mieszam w blenderze i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie powinny pojawić się na powierzchni pęcherzyki - to znak, że drożdże pracują. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Jeśli jest bardzo gęste należy dodać odrobinę ciepłej wody.
Placuszki smażę na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z jednej strony.
Syrop: Migdały zalewam wrzącą wodą na 5-10 minut. Po tym czasie usuwam brązową skórkę, która łatwo powinna zejść. Jeśli ciężko schodzi zalewam migdały jeszcze raz. Możemy od razu kupić gotowe obrane migdały. Wtedy nie tracimy czasu na usuwanie skórek.
Migdały obrane zalewam 1 szklanką letniej wody i odstawiam na godzinę.
Migdały z wodą wkładam do blendera i miksuję.
Na mały garnuszek nakładam gazę i wkładam zmiksowane migdały. Mocno wyciskam mleko migdałowe do garnuszka. Dodaję cukier i gotuję na średnim ogniu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje i będzie przypominać gęsty syrop. U mnie trwało to około 40 minut.
Placuszki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.