Ifa

Kakaowe mini szarlotki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka krupczatka

    50 g
  • cukier

    100 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Nadzienie

  • jabłka

    4
  • cukier puder

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

Dekoracja

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kakaowe mini szarlotki foto
Na stolnicę wysyp mąki, proszek do pieczenia, cukier, kakao, kardamon, sól, wymieszaj razem. Wkrój masło i posiekaj razem, możesz specjalną siekaczką lub nożem. Utwórz dołek a w niego wbij jajko i dodaj śmietanę. Rękoma zagnieć ciasto, musi być zwarte.
Krok 2 - Kakaowe mini szarlotki foto
Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30-40 minut.
Krok 3 - Kakaowe mini szarlotki foto
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Dopraw cukrem i cynamonem.
Krok 4 - Kakaowe mini szarlotki foto
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj w miarę cienko ciasto, foremkami wycinaj spody (u mnie 4 duże foremki o śr. ok. 10 cm i 2 małe o śr. 6 cm), wyłóż foremki wyciętym ciastem i wyklej boki.
Krok 5 - Kakaowe mini szarlotki foto
Spody ponakłuwaj widelcem.
Krok 6 - Kakaowe mini szarlotki foto
Ciasto podpiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut. Przestudź.
Krok 7 - Kakaowe mini szarlotki foto
Z reszty ciasta wytnij odpowiedniej wielkości miseczką czapy na szarlotki, można też powycinać foremkami ozdobne kwiatki czy inne formy.
Krok 8 - Kakaowe mini szarlotki foto
Na przestudzone spody nałóż potarte jabłka. Szarloki przykryj czapą, dociśnij lekko na brzegach.
Krok 9 - Kakaowe mini szarlotki foto
Ciastka piecz 15 minut w 180 st. C.
Krok 10 - Kakaowe mini szarlotki foto
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem albo podawać je z lodami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 12.05.2015 22:44
wygląda nieprawdopodobnie pięknie :)
Ola1984 24.04.2015 06:38
Piękne :) Aż ma się ochotę schrupać monitor ;)
dollce 23.04.2015 22:18
pyszności ;)
joanna43 23.04.2015 21:19
uroczo wyglądają
Wiktoria29 23.04.2015 20:29
przecudne, chętnie bym spróbowała
Malinka 23.04.2015 19:39
Takich jeszcze nie jadłam...wiele straciłam... :)
everay 23.04.2015 18:47
Wygląda bardzo smacznie :)
cukiereczek 23.04.2015 18:45
bardzo pomysłowe
Kolorowa 23.04.2015 18:38
Super to wygląda ;)
Beatris 23.04.2015 18:07
Wspaniałe, z przyjemnością zjadłabym taką malutką szarlotkę:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat