Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe kruche ciateczka z dżemem i bezą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 gram
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 120 gram
kakao 1/2 łżeczki

polewa

białko 3 sztuki
cukier puder 200 gram
kakao 1/2 łyżki
dżem malinowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe kruche ciateczka z dżemem i bezą

Wymieszać mąkę, cukier, dodać kakao. Następnie dodać żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Białka ubić i stopniowo dodawać do nich cukier puder i kakao, dalej ubijać do połączenia składników. Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować. Z ciasta wycinać prostokąty i układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasteczek nałożyć warstwę kakaowej piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Ostygnięte ciasteczka należy zlepić dżemem, smarując nim stronę ciasteczek bez masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 31.01.2017 18:55
takie ciasteczka sa pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak