Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko 3,2%
1 litr -
margaryna
250 g -
cukier trzcinowy
1 1/2 szkl -
cukier wanilinowy
2 łyżeczki -
kasza manna
1 1/2 szkl -
kakao
15 g -
herbatniki
500 g -
rodzynki
1 szkl -
skórka pomarańczowa kandyzowana
100 g -
sok z cytryny
1 dużej -
cukier puder
200 g -
skórka pomarańczowa kandyzowana
30 g
Przepis i sposób przygotowania Kakaowe ciasto z kaszy manny z rodzynkami i skórką pomarańczową
Na dość dużej basze rozkładamy połowę ciastek. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrami, następnie wlewamy mleko i całość zagotowujemy. Do dotującego wsypujemy stopniowo kaszę mannę i mieszamy dokładnie trzepaczką, następnie dosypujemy kakao i wszystko gotujemy około 3 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, od razu dodajemy rodzynki i skórkę, dokładnie mieszamy i wykładamy na rozłożone ciastka. Gorące przykrywamy pozostałymi ciastkami i przykładamy czymś cięższym z góry (np. drewnianą deską do krojenia) by herbatniki połączyły się z masą, pozostawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i lukrujemy przestudzone ciasto.
Komentarze (5)