Kakaowe ciasto z kaszy manny z rodzynkami i skórką pomarańczową

Kakaowe ciasto z kaszy manny z rodzynkami i skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • margaryna

    250 g
  • cukier trzcinowy

    1 1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • kasza manna

    1 1/2 szkl
  • kakao

    15 g
  • herbatniki

    500 g
  • rodzynki

    1 szkl
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    100 g
  • sok z cytryny

    1 dużej
  • cukier puder

    200 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wychodzi 25 kawałków ciasta.

Na dość dużej basze rozkładamy połowę ciastek. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrami, następnie wlewamy mleko i całość zagotowujemy. Do dotującego wsypujemy stopniowo kaszę mannę i mieszamy dokładnie trzepaczką, następnie dosypujemy kakao i wszystko gotujemy około 3 minuty cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, od razu dodajemy rodzynki i skórkę, dokładnie mieszamy i wykładamy na rozłożone ciastka. Gorące przykrywamy pozostałymi ciastkami i przykładamy czymś cięższym z góry (np. drewnianą deską do krojenia) by herbatniki połączyły się z masą, pozostawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, jeszcze raz mieszamy i lukrujemy przestudzone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 09.03.2014 18:23
Kusi, żeby spróbować:)
aisoglam 09.03.2014 15:40
Pysznie wyglądają te słodkości :)
Jusiaa 09.03.2014 15:22
Piękne ciacho, zachęca do skosztowania:)
Zdzisław 09.03.2014 15:05
smaczne ciasto
votus 09.03.2014 14:41
ale fajny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat