Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe ciasto z gruszką
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Umyte i osuszone gruszki obieramy pozostawiając ogonki, pamiętamy, żeby nie usuwać gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki wciskamy w równych odstępach w ciasto.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy.
Smacznego życzę:)