kakaowa rolada z masą marchewkową, jabłkiem i śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajko

    6 szt.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • mąka

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • masa

  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • cukier

    2-3 łyżki
  • napój

    600 ml.
  • śmietana 30%

    1/2 szkl.
  • cukier puder

    1 łyżka
  • kakao do posypania

  • jabłko

    1-2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski miksera wbić jajka dodać cukier i ubić na puszystą białą masę . W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać przez sitko . Jak masa jajeczna będzie gotowa dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach po czym wylać na wysmarowane tłuszczem dno blachy i wyrównać , wstawić do piekarnika i piec ok. 12 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w roladę . W międzyczasie ugotować budyń z zagęszczonego soku marchewkowego, do naczynia wlać 1/2 litra napoju a resztę zostawić do połączenia budyniu z cukrem , jak zagotuje się napój wlać rozmieszany budyń z cukrem i energicznie mieszać aby nie było grudek i powstał budyń . Odstawić z ognia . Jabłka obrać ze skórki usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne cząstki . Przestudzoną roladę odwinąć wyłożyć na nią ugotowany budyń rozsmarować po całości zostawiając z końcowej strony nieposmarowany 1,5 cm. brzeg , na budyń rozrzucić pokrojone cząstki jabłek i ciasno zwijać tak aby nieposmarowany brzeg został pod spodem , włożyć na blachę i odstawić . W naczyniu miksera ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i posmarować całą roladę po powierzchni na koniec posypać kakao i schłodzić w lodówce .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 29.05.2015 19:42
ciekawy pomysł
Margo1 28.03.2015 17:00
Bardzo dobra, dawno takiej nie robiłam
Wacław 15.03.2015 10:54
pyszna i apetyczna rolada :-)
Maridka19 14.03.2015 22:18
Pyszniutko się prezentuje
irenka 14.03.2015 19:48
wygląda bardzo apetycznie
Jadwiga/Jaga85 14.03.2015 18:01
Bardzo oryginalnie!
Adamorek 14.03.2015 16:58
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat