Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajzerki domowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże 20 g
woda 3/4 szkl
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko
masło 2 łyżeczki
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Kajzerki domowe

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, kiedy zacznie odchodzić od ręki wyrabiamy jeszcze 5 minut, następnie odstawiamy na 10 minut i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.
Krok 1 - Kajzerki domowe foto
2
Konsystencja ciasta przypominać będzie plastelinę. Brzegi miski smarujemy oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Kajzerki domowe foto
3
Następnie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki i okładamy na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczamy, nacinamy na środku, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 45 minut.
Krok 3 - Kajzerki domowe foto
4
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 225 stopni przez około 17 minut.
Krok 4 - Kajzerki domowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 27.07.2013 07:33
Bardzo lubię takie domowe bułeczki, tak pięknie pachną drożdżami!
Kasnaj 05.09.2012 21:11
pychotka :)
Marcin Vw1 04.08.2012 20:33
wyszły jak te kupowane w sklepie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak