Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajzerki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
woda letnia 150-200 ml
drożdże suche 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1
masło 2 łyżeczki

Porada

Z przepisu wychodzi ok. 12 bułeczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Kajzerki

Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski. Dodajemy 150 ml wody i zaczynamy wyrabiać. Pozostałą część wody dolewamy w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, wyrabiamy je jeszcze ok. 5 min. Ciasto odstawiamy na 10 min, aby chwilę odpoczęło, a następnie znów wyrabiamy przez ok. 5 min.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 h. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać). Ja swoje ciasto zwykle ważę na wadze, dziele przez ilość bułek jakie chce uzyskać i w ten sposób otrzymuje jednakowej wielkości bułki. Z każdej części ciasta formujemy bułkę, którą następnie lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub blaszce wysypanej mąką. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30-40 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo wówczas za bardzo się napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki przed pieczeniem można z góry naciąć bardzo ostrym nożem nożem.

Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C przez ok. 15 min. Należy kontrolować czas pieczenia bułek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 15.10.2015 19:02
nie ma to jak domowe pieczywo
Agnieszka-87-25 15.10.2015 14:33
uwielbiam bułeczki
Joannasz3190 15.10.2015 12:59
Pyszności :)
ania2610 15.10.2015 12:53
idealne na śniadanko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak