Kajmakowy murzynek marmurkowy

Kajmakowy murzynek marmurkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto czekoladowe

  • masło

    65 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • dżem wiśniowy

    1/2 słoiczka
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    80 gram

Ciasto toffi

  • masło

    65 gram
  • kajmak

    1/2 puszki = ok. 220 g.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    60 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, po czym dodać dżem, jajko, sól i cukier puder. Wymiksować aż masa będzie gładka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem, dalej miksując. Odstawić.

2. Ciasto toffi: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać kajmak. Mieszać energicznie aż się dobrze rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko. Miksować. Dodać przesiana mąkę z proszkiem i miksować do gładkiej masy. Odstawić.

3. Formę keksówkę o wym. 30cm.x12cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na to wylać całe ciasto toffi. Wyrównać. Następnie pozostałą masę czekoladową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 min (do suchego patyczka ).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 24.03.2015 19:11
wygląda świetnie
Zdzisław 24.03.2015 17:13
takie słodkości lubię
matesko 24.03.2015 14:57
wyszedł wzorek baranka
Franciszek 24.03.2015 13:12
Pięknie wygląda
MałaMi89 24.03.2015 10:21
Uwielbiam takie zwykłe, proste ciasta :)
IZABELA29 24.03.2015 10:12
pyszny zapewne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat