Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto czekoladowe
-
masło
65 gram -
czekolada gorzka
100 gram -
cukier puder
100 gram -
sól
1 szczypta -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
dżem wiśniowy
1/2 słoiczka -
jajko
1 szt. -
mąka
80 gram
Ciasto toffi
-
masło
65 gram -
kajmak
1/2 puszki = ok. 220 g. -
jajko
1 szt. -
mąka
60 gram -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
cukier puder
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Kajmakowy murzynek marmurkowy
2. Ciasto toffi: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać kajmak. Mieszać energicznie aż się dobrze rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko. Miksować. Dodać przesiana mąkę z proszkiem i miksować do gładkiej masy. Odstawić.
3. Formę keksówkę o wym. 30cm.x12cm. wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wylać połowę ciasta czekoladowego. Wyrównać. Na to wylać całe ciasto toffi. Wyrównać. Następnie pozostałą masę czekoladową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 min (do suchego patyczka ).
Komentarze (6)