Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
kakao 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki
zaparzona mocna kawa osłodzona do nasączenia

KROKANT

orzechy włoskie 150 g
cukier 1/3 szkl
mleko 1/4 szkl
masło 50 g

MASA KAJMAKOWA

masło 200 g
mleko 1 1/2 szkl
masa kajmakowa 300 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 1/4 szkl
ciasto kruche 1/2 krokantu

KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY

masa kajmakowa 100 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda zimna 1/4 szkl
ciasto kruche 1/2 krokantu

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i porcjami wsypywać cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wlać olej, a na końcu suche składniki, które najlepiej wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i delikatnie nasączyć kawą.
Krok 1 - Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami foto
2
Krokant. Do garnka wsypać cukier, zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wyłożyć cienką warstwę na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 8 min. Jeżeli brzegi będą się przypiekać należy wyjąć blachę z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu ściągnąć krokant z papieru i rozkruszyć w rozdrabniaczu. Można też przełożyć go do woreczka foliowego i roztłuc wałkiem.
Krok 2 - Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami foto
3
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Szklankę mleka wlać do garnka i rozmieszać trzepaczką razem z kajmakiem. Dodać masło, które powinno się rozpuścić. Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje.
Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić.
Krok 3 - Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami foto
4
Do masy dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt.
Przykryć drugą częścią ciasta.
Krok 4 - Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami foto
5
Krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Szklankę mleka wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w gorącym kajmaku. Odstawić do wystudzenia kontrolując gęstość.
Krok 5 - Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami foto
6
Pozostałą kremówkę (1 szklankę) dobrze schłodzoną, ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kajmaku. Krem wyłożyć na biszkopt i oprószyć krokantem. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Krok 6 - Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 14.02.2017 16:21
O jeryniu. Wygląda po prostu obłędnie!
benka 09.02.2017 18:34
Poproszę kawałek :)
Janina 09.02.2017 16:19
Super ciasto;))
Pani Domu 09.02.2017 14:51
aż ślinka leci
ania2610 09.02.2017 13:50
przepysznie ciasto wygląda mega apetycznie!
agnieszka214 09.02.2017 13:32
Pyszne ciasto mniam
wwwiolka 09.02.2017 13:05
Bardzo fajny przepis.
ben-ka 09.02.2017 12:40
Apetyczne to ciasto.
MagdalenaIC 09.02.2017 11:53
Wygląda wspaniale :)
Ewa Wojtaszko 09.02.2017 11:48
ale apetyczne to ciacho !
Malinka 09.02.2017 11:39
Przepyszne ciacho!
Edith85 09.02.2017 11:16
Rewelacyjny przepis
Wafelek2601 09.02.2017 11:05
Smacznie wygląda
slodkieniebo 09.02.2017 10:23
Wygląda fantastycznie ! :)
anka1988 09.02.2017 10:09
pyszne ciasto!
Joanna Kryla 09.02.2017 10:08
Wygląda obłędnie:)))
justynkag 09.02.2017 09:29
Prezentuje się smakowicie
Babeczka35 09.02.2017 08:44
Cudownie wygląda.
mirosława4 09.02.2017 08:39
smaczne ciasto
Krystyna32 09.02.2017 08:02
pyszności :)
Agnieszka-87-25 09.02.2017 07:54
bardzo dobre!!!
jagoda5913 09.02.2017 01:08
fajne ciasto
Iwusia 08.02.2017 23:55
bardzo smakowicie się zapowiada
norweska20 08.02.2017 23:36
wspaniałe te twoje ciasta :)
Barbara13 08.02.2017 22:25
jakie pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak