Kajmakowa tarta z żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    10 dkg
  • cukier puder

    6 dkg
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • mąka tortowa

    10 dkg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżka
  • mleko w puszce

    1 op
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób wykonania:
1. Na drewnianej stolnicy posiekaj masło z cukrem pudrem, żółtkami, solą, oboma rodzajami mąki i kakao. Gdy składniki się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto. Następnie owiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki.

2. Gotowe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim płytką tortownicę, wyklej też boki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C.

3. Przygotuj kajmak: puszkę mleka gotuj przez trzy godziny, uważając, by opakowanie cały czas pokrywała woda. Ostudź puszkę (nie wolno jej od razu otwierać!).

4. Gotową masę wymieszaj z żurawiną i przełóż na ciasto. Wierzch wyrównaj szerokim nożem, a następnie polej lukrem i udekoruj żurawiną.

Kajmak:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- garść żurawiny amerykańskiej

Dekoracja:
- lukier
- garść żurawiny amerykańskiej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat