Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowa babeczka
10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
2 łyżki mleka
3 łyżki płatków migdałowych
Masę kajmakową utrzeć z masłem i delikatnie podgrzać do momentu, aż powstanie coś w rodzaju sosu.
Białka ubić z cukrem jak na biszkopt, następnie delikatnie połączyć z żółtkami oraz sok z cytryny. Do ubitych jajek dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na koniec dodać przestudzoną masę karmelową. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą oraz napełnić ciastem.
Piec 50-55 min w temp 180st po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polać sosem kajmakowym i posypać wcześniej uprażonymi migdałami.
Sos karmelowy:
Masę kajmakową połączyć z mlekiem lekko podgrzewając.