Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowa babeczka

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
brązowy cukier 1 łyżka
cytryna 1 sztuka
masło 10 dag
mąka pszenna 18 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kajmak 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowa babeczka

dodatkowo:
10 dag masy kajmakowej czyli cała reszta która nam została w puszce
2 łyżki mleka
3 łyżki płatków migdałowych

Masę kajmakową utrzeć z masłem i delikatnie podgrzać do momentu, aż powstanie coś w rodzaju sosu.
Białka ubić z cukrem jak na biszkopt, następnie delikatnie połączyć z żółtkami oraz sok z cytryny. Do ubitych jajek dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na koniec dodać przestudzoną masę karmelową. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą oraz napełnić ciastem.
Piec 50-55 min w temp 180st po upieczeniu i lekkim przestudzeniu polać sosem kajmakowym i posypać wcześniej uprażonymi migdałami.

Sos karmelowy:
Masę kajmakową połączyć z mlekiem lekko podgrzewając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 28.03.2013 10:13
świetna babeczka
caffee_tea 27.03.2013 21:29
pyszne babka na święta wielkanocne :)
justys759 27.03.2013 20:04
rewelacyjna:)
mufinka79 27.03.2013 19:36
Piękna babka :)
meg1984 27.03.2013 17:03
jaka ładna babeczka :))
reniatka 27.03.2013 16:02
fajna babka
Kasia21 27.03.2013 15:40
super, w sam raz na święta
Anna133 27.03.2013 15:36
jaka wspaniała
Janina 27.03.2013 14:33
Bardzo smaczne- fajna baba
Beatris 27.03.2013 14:32
Wspaniała babeczka. Również zabieram do ulubionych.
migotka28 27.03.2013 14:21
przepiękna babeczka
2milutka 27.03.2013 13:55
świetna biore do ulubionych!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak