Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmak kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 l
cukier 40 dkg
masło 8 dkg
kawa 2 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmak kawowy

Kawę zaparzyć w 15 ml wody. Mleko z cukrem i masłem zagotowć. Trzymać na małym ogniu aż masa zgęstnieje i zmieni kolor na lekko brązowy. Kawę przecedzić i dodać do masy, lekko podgotować. Często mieszać. Jeśli kropla kajmaku szybko zastyga to znaczy że już jest gotowy. Lekko przestudzić i dokładnie utrzeć.
Masa nadaje się zarówno do ciast jaki do wafli. Jeśli masa zaczyna za szybko gęstnieć to miske z masą można włozyć do gorącej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak