Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczuszka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kg
Majeranek suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
margaryna w kostce 2 łyżki
jabłko kwaśne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kaczuszka z jabłkami

Kaczuszkę wcześniej umytą i wypatroszoną solimy, pieprzymy i majerankujemy na zewnątrz i wewnątrz i na ok.godzinkę wkładamy do lodówki.W tym czasie obieramy 3 jabłka i dzielimy na ćwiartki usuwając przy tym gniazda nasienne. Po godzinie kaczuchę wyjmujemy i znowu delikatnie solimy, pieprzymy i majerankujemy na zewnątrz i wewnątrz.Do jej środka wkładamy jabłka. Nagrzewamy piekarnik do ok.170m stopni C i wkładamy kaczkę do brytfanki na której spód włożyliśmy wcześniej ok.2 łyżki margaryny. Kaczka wędruje do piekarnika. Pamiętać należy że trzeba kaczkę często podlewać otrzymanym sosem żeby nie była sucha.Po ok 40 minutach pieczenia przekręcamy ją na drugą stronę.I podobnie jak poprzednio często podlewamy wytworzonym wcześniej sosem. Pieczemy ją w ten sposób w sumie ok.2 godzin w zależności od ciężaru kaczki. Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 19.05.2011 06:49
smakowicie się zapowiada
kate.500 17.05.2011 07:53
pychotka
Magdalena80 03.05.2011 23:37
rewelacja
bursztynek 03.05.2011 22:30
oj dawno nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak